Grilování je jednou z nejoblíbenějších aktivit tohoto ročního období, soudě alespoň podle vůně, která se začíná čím dál tím víc linout z našich zahrad a dokonce i parků a balkónů. Křupavá grilovaná zelenina, skvěle ochucené maso, vychlazené víno, přátelé a rodina - znáte lepší recept na pohodový podvečer?

Grilujete, ale pořád máte pocit, že to není ono? Vyzkoušejte pár našich rad a uvidíte, že úspěch na sebe nenechá dlouho čekat! Maso na gril si připravte včas - ideálně cca dvě až tři hodiny předem jej vyndejte z ledničky, aby nedošlo k teplotnímu šoku). Ryby jsou snad jedinou výjimkou - ty můžou na gril přijít rovnou z lednice. Pokud chcete použít maso z mrazáku, vyndejte ho raději alespoň 12 hodin předem (podle velikosti masa) a nikdy na jeho rozmrazení nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Nejlepší steaky mají mít 2 až 3 centimetry, ale důležité je také to, jaké maso na ně použijete. Zatímco klasický hovězí strak by měl být 2 až 3 centimetry vysoký, u ostatních mas postačí 1,5 až 2 centimetry. Nejvhodnější jsou prorostlejší kousky minutkového masa, které se během grilování nevysuší a zůstanou šťavnaté.

Maso naložte ideálně den předem (nejméně ale tři hodiny před samotným grilováním) a dejte přednost vlastní marinádě před kupovanou směsí. Není to vůbec nic těžkého. Základ tvoří trocha olivového oleje, bylinky a čerstvě namletý pepř. Další oblíbenou kombinací je olivový olej, petrželka, pažitka, estragon, dijónská hořčice a pár kapek chilli oleje. My jsme si oblíbili ještě sladkou chilli marinádu, na kterou potřebujete olej, šalvěj, chilli, mletý pepř, trochu skořice, rajčatové pyré, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, worchester a větvičku rozmarýnu. Základní pravidlo je: marináda by nikdy neměla přebíjet chuť masa. Před opékáním nezapomeňte marinádu z masa lehce setřít, aby olej nekapal do grilu a nehořel. Můžete vyzkoušet také suchou marinádu: vmasírujte několik hodin předem směs koření a bylinek do masa, ta pak udělá na povrchu chutnou krustičku.

Není to žádná věda
Správně rozpálený gril je základem úspěchu. Buďte trpělivý a vyčkejte na správnou teplotu. Jestli používáte teploměr, gril je připravený při teplotě 250 ° až 300 °C. Pokud se orientujete podle vzhledu uhlí, vyčkejte, než jeho povrch zbělá, přestane kouřit a budou z něj šlehat jen minimální plamínky - obvykle to trvá cca tři čtvrtě hodiny. Dbejte na to, aby žár nebyl moc silný a maso na povrchu nespálil dřív, než se stihne prohřát i uvnitř.
Rošt nesmí být přeplněný
Nezapomeňte: grilování je proces, který si chcete užít a ne ho mít rychle za sebou. Grilujte postupně, pohrajte si s tím a. nikam nespěchejte. Rošt by neměl být příliš přecpaný - jedna čtvrtina by měla být vždy volná. Maso nejprve pečte na středu grilu, kde ho nechte zatáhnout nad největším žárem, poté ho přesuňte na okraj, kde se postupně dodělá. Tento způsob se hodí pro větší kusy masa nebo celou drůbež.
Jak dlouho grilovat steak, kuřecí stehno a rybu?
Nejdůležitější na celém procesu grilování masa je nepropíchnout ho při otáčení, v takovém případě by z něj vytekla šťáva a maso by ztratilo svou šťavnatost. Proto se ne nadarmo doporučuje používat grilovací kleště a další nářadí - maso při manipulaci nepoškodí a mají prodlouženou délku, takže ochrání i vaše ruce před žárem z uhlíků. Maso chce čas. Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna vcelku, která potřebují určitě 35 minut, vepřové a hovězí plátky budou hotová za cca 5-10 minut, pstruhům stačí cca 6-8 minut z každé strany. Upečené maso nechte chvilku odležet, aby šťáva zůstala uvnitř a nevytékala na talíř.
Znáte letošní grilovací trendy?
Češi jsou úplní mistři v grilování a nejčastěji takto upravují právě maso a různé klobásky. Není ale čas na to zkusit něco nového a ohromit naši rodinu i přátele? Hitem letošního roku bude: pečené avokádo, řecký sýr halloumi, lilek na nejrůznější způsoby, parádní šťavnatá krkovička a nejrůznější grilované ovoce a dezerty z grilu. Vyzkoušejte například tento grilovaný ananas, je to skvělý dezert a zároveň nám pomůže s trávením.

- 1 ks čerstvého ananasu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce medu
- bambusové špejle
Ananas (můžete ho oloupat nebo nechat se slupkou) nakrájíme na kolečka o síle 1,5 – 2 cm, ty pak rozpůlíme a vyřízneme tvrdý střed. Kousky napichujeme na bambusovou špejli - používáme dvě špejle, které jsou od sebe cca 1 cm (tím docílíme, že se ananas nebude při obracení protáčet).
Třtinový cukr, skořici, rozpuštěné máslo a med smícháme dohromady a vzniklou marinádou potřeme ananasový špíz. Ten pak jednoduše položíme na rozpálený gril a opékáme tak dlouho, než se na povrchu zkaramelizuje cukr a med.
Náš tip: Ke grilovanému ananasu se skvěle hodí čerstvá máta. Pokud máte chuť experimentovat ještě více, vyzkoušejte omáčku složenou z: půl šálku arašídového másla, lžíce sojové omáčky, trošku chilli omáčky a nadrobno nasekané lístky bazalky nebo máty.
Grily na dřevěné uhlí jsou nejznámější a asi i nejrozšířenější. Atmosféra grilování, aroma a chuť grilovaných pokrmů jsou prostě nezaměnitelné. Grilovat nemusíte jen na vlastní zahradě, sbalte si skladné grily a vyražte do parku nebo do přírody.
Mohlo by se Vám hodit:
Počasí nevyšlo podle plánu?
I to se někdy stane - nakoupili jste si spoustu surovin, těšili se na společnou grilovačku a místo toho je venku nepříjemně chladno, fouká a co nevidět začne i pršet. Máme pro vás alternativu: vyzkoušejte tento stolní gril, který nezastaví žádné počasí. Jediné, co potřebuje, je přívod elektriky: