Tajemství rychlého a dobrého vaření bez zbytečného nepořádku spočívá v dobrém rozmístění kuchyně. Ulehčete si život a vaření efektivním rozdělením kuchyně podle pracovních zón.
5 základních zón
Každá kuchyně by se měla skládat z těchto pěti základních zón – zóna na potraviny, nádobí, umývání, přípravu jídla a poslední na vaření. Hlavním prvkem je taktéž vzájemné propojení všech zón. Zóna na nádobí musí být hned u zóny na umývání –nádobí můžete z myčky nebo z odkapávače odložit přímo na svoje msto bez zbytečného cestování přes polovinu kuchyně. Také zóna na přípravu by měla být co nejblíže té na vaření. Tak můžete předpřipravené suroviny hned tepelně zpracovat.
Složení jednotlivých zón
-
Zóna na potraviny
V této části by se měly nacházet všechny vaše potraviny. Ať už v ledničce nebo uložené v různých nádobách. Uložte si je podle svých preferencí, jen ty nejběžnější si ukládejte co nejblíže k sobě. Naopak ty, které používáte jenom občas, uložte do vyšších polic.
-
Zóna na nádobí
Odložte si tady všechno nádobí, které pravidelně používáte. Hrnky, příbory a samozřejmě i sada talířů si musí najít svoje místo. Tato zóna musí být uložená hned u té na umývání.
-
Zóna na umývání nádobí
Tato část se skládá ze všeho, co potřebujete na umývání nádobí. Myčka na nádobí, dřez, utěrky a čisticí přípravek. Pokud nemáte myčku, určitě se vám bude hodit i odkapávač, díky kterému mokré nádobí uložíte bezpečně na bok.
-
Zóna na přípravu
Příprava surovin na zpracování probíhá právě v této části. Proto by tam neměly chybět nože, kuchyňské prkénko a různé koření, které pravidelně na dochucení potřebujete.
-
Zóna na vaření
Poslední a nejdůležitější část kuchyně. V této části probíhá celé kouzlo, proto si ji uzpůsobte přesně podle vašich představ. Určitě tam nesmí chybět sporák, mikrovlnná trouba a samozřejmě hrnce a pánve, které používáte na pečení a vaření. K ruce si vezměte i kořenku. Využijete ji na finální úpravy.